Pangazou Production & Entertainment - Opunso Tinau Atagak Kointutunan Om Koubasanan


Pangazou Penampang adalah Pangazou yang bergelar Pahlawan yang berani untuk mempertahankan kampungnya di Penampang daripada diserang lanun-lanun pada zaman dahulu. Dan tujuan saya untuk membuat blog ini bukanlah mencuri idea orang tetapi untuk menyimpan sejarah-sejarah ini dan juga bersama-sama untuk menaikkan semangat Orang Kadazan Dusun terutama dibahagian Penampang yang bergelar sebagai Pangazou Penampang seperti Monsopiad dan lain-lain Pahlawan Kadzan Dusun Di Penampang.

Friday, February 24, 2006

SEJARAH AWAL SRK ST. JOSEPH, PENAMPANG

Sekolah SRK St. Joseph, Penampang dipelopori oleh Mission Katolik di pertanggungjawabkan kepada “Sister St. Franciscan” yang dikenali sebagai “White Sister”, untuk mendidik kanak-kanak perempuan. Pada awalnya, Konven Sister St. Franciscan dibuka di Inobong pada tahun 1903 dan berpindah ke Penampang beberapa tahun kemudian.

Rev. Sister Alban dan Rev. Sister Innocentia datang dan tinggal di Konven di Penampang pada tahun 1913. Mereka mengumpul budak-budak perempuan dari kampung-kampung berhampiran untuk dididik tetapi sedikit sahaja yang datang dan kehadiran pun tidak menentu. Beberapa tahun kemudian sebelum tahun 19333, pendidikan serta bilangan murid yang datang bersekolah bertambah baik; dan bilangan “White Sister” pun bertambah. Pada tahun 1933 terdapat dua buah bilik darjah di tingkat bawah bangunan konven tersebut.

Pada mulanya Sekolah St. Joseph, Penampang adalah dikenali sebagai “St. Joseph’s Convent School”. Sekolah ini merupakan salah sebuah sekolah mission yang tertua di negeri Sabah. Pada ketika itu, ia adalah satu-satunya Sekolah Mission Katolik di Daerah Penampang. Sebelum Perang Dunia Kedua, darjah dikenali sebagai “Standard”. Usaha pendidikan terjejas apabila Perang Dunia Kedua berlaku.


SELEPAS PERANG DUNIA KEDUA

Selepas peperangan itu, sekolah tersebut dibuka semula dan para “White sister” tersebut di bawah penyeliaan Rev. Sr. Philippa, berusaha menambahkan kehadiran penuntut serta membaik-pulih bangunan dan pendidikan sekolah tersebut. Di antara guru-guru yang telah membantu menjalankan pentadbiran dan mendidik murid-murid sekolah tersebut pada ketika itu ialah Rev.Sr. Elizabeth dan Rev. Sr. Ann Joachem.`
Guru Besar sekolah tersebut dalam tahun 1950 ialah Rev. Sister Annunciata. Pada masa itu bilik-bilik darjah dibahagikan kepada lima sahaja, iaitu darjag satu hingga darjah lima. Bilangan murid dalam tiap-tiap darjah berjumlah daripada dua puluh hingga tiga puluh orang sahaja. Murid-murid datang ke sekolah dengan berjalan kaki kerana masa itu belum ada jalan raya dan kenderaan seperti pada masa kini.
Pada tahun 1957, sekolah tersebut telah meningkat sehingga darjah enam. Pada ketika itu jumlah murid dalam darjah enam hanya 15 orang. Sebelum tahun 1971, sekolah tersebut telah meningkat sehingga tingkatan tiga. Pada awal tahun 1971, Sekolah Menengah St. Joseph dan Sekolah Menengah St. Michael, Penampang bergabung dan dikenali sebagai Sekolah Menengah St. Micahael sementara Sekolah Rendah St. Joseph dan Sekolah Rendah St. Michael, Penampang bergabung dan dikenali sebagai Sekolah Rendah St. Joseph, Penampang.

Guru Besar Sekolah Rendah St. Joseph pada tahun 1971 hingga tahun 1973 ialah Puan Clementina Maluda. Encik Peter Lidadaun, bekas Pembantu Kanan Sekolah Rendah St. Michael, Penampang pula dilantik sebagai Pembantu Kanan Sekolah Rendah St. Joseph, Penampang pada tahun 1971 hingga tahun 1973. Pada awal tahun 1974, Encik Peter Lidadun telah dilantik sebagai Guru Besar sekolah tersebut.
Pendaftaran kemasukan murid-murid ke SRK St. Joseph, Penampang telah meningkat kepada 805 orang pada thuna 1987 dan 859 orang pada tahun 1988. Dewasa ini, sekolah tersebut mempunyai empat buah bangunan dengan 18 buah bilik darjah. Sekolah ini merancang untuk membina bangunan baru untuk kemudahan yang lebih sempurna kepada para pelajar yang kian bertambah, lagipun ke empat-empat bangunan yang sedia ada sudahpun agak uzur. Kerjasama dan bantuan dari semua pihak yang berkenaan adalah sangat-sangat diperlukan supaya rancangan tersebut dapat dilaksanakan.
Ramai pegawai yang menjawat jawatan tinggi di jabatan-jabatan kerajaan dan swasta pernah mendapat pendidikan asas mereka di sekolah ini. Penghargaan sepatutnya diberikan kepada Guru Besar dan guru-guru yang telah menjalankan tugas dengan penuh dedikasi dan kesungguhan para penuntut dalam usaha mereka yang terlibat sama dalam membantu mengwujudkan nilai akhlak yang tinggi terhadap sekolah ini.
Berikut adalah senarai Guru Besar yang telah pernah mentadbirk Sekolah SRK St. Joseph, Penampang sejak 1950 :-

1950 hingga 1952 - Rev. Sister Annunciata
1953 hingga 1956 - Rev. Sister Germaine
1957 hingga 1958 - Rev. Sister St. Luke
1959 hingga 1962 - Rev. Sister St. Leonard
1963 hingga 1964 - Rev. Sister Ann Joacham
1965 hingga 1970 - Rev. Sister Francis Mary
1971 hingga 1973 - Puan Clementina Maluda
1974 hingga 1993 - Encik Peter Lidadun
1993 hingga sekarang - Puan Helen Mogindol

Di antara perintis, pentadbir dan guru-guru sekolah tersebut sebelum tahun lima puluhan ialah:
Rev. Sister Alban
Rev. Sister Innocentia
Rev. Sister Philippa
Rev. Sister Ann Joachem
Rev. Sister Elizabeth


(Disusun oleh Encik Peter Lidadun dengan bantuan Puan Stella Yap, Puan Philippa Miji, Puan Dolores Johnioh dan bekas-bekas penuntut sekolah tersebut.)





SENARIO SRK. ST. JOSEPH,
PENAMPANG, SABAH.


Keadaan Geografi Sekolah:

Sekolah ini terletak di atas bukit yang tidak tinggi. Ia berhampiran dengan sebatang sungai Moyog sebagai nadi kehidupan penduduk di daerah Penampang pada suatu ketika dahulu.Tahun 1903 Sekolah St. Joseph Penampang telah diasaskan oleh Mission Katolik dan pengurusannya dipertanggungjawabkan kepada “St. Franciscan Sister” yang dikenali sebagai “White Sister”.Tahun 1913 Rev. Sister Alban dan Rev. Sister Innocentia yang datang menetap di Konven Penampang telah mengumpul beberapa murid untuk dididik.

Tahun 1933 Bilangan murid bertambah dan pihak Konven terpaksa menambahkan bilangan “White Sister”.Pada mulanya sekolah St. Joseph Penampang dikenali sebagai “St. Joseph’s Convent School”. Sekolah ini merupakan salah
sebuah sekolah mission yang tertua di negeri Sabah dan satu-satunya sekolah mission katolik di daerah Penampang. Sebelum perang dunia kedua, kelas atau darjah disebut sebagai “Standard”. Usaha pendidikan terjejas apabila perang dunia kedua berlaku.


Selepas Perang Dunia Kedua Selepas gencatan senjata, maka sekolah ini telah dibuka semula di bawah penyeliaan Rev. Sr. Philippa.Para “White Sister” ini telah berusaha untuk menarik kehadiran pelajar-pelajar serta membaik pulih bangunan sekolah.Guru-guru telah membantu menjalankan pentadbiran sekolah dan mendidik murid-murid pada ketika itu ialah Rev. Ann Joachem dan Rev. Sr. Elizabeth.


Tahun 1950 Rev. Sister Annunciata dilantik sebagai Guru Besar. Semasa pentadbiran beliau, terdapat lima sahaja bilik darjah yang bermula dari darjah satu hingga darjah lima. Terdapat 20 hingga 30 sahaja bilangan murid dalam setiap darjah.


Tahun 1957
Bilangan bilik darjah sekolah ini meningkat sehingga darjah enam dan mempunyai 15 orang murid sahaja.


Tahun 1971
Sekolah ini mengambil kemasukan murid sehingga tingkatan tiga. Maka wujudlah Sekolah Menengah St. Joseph dan Sekolah Menengah St. MichaelPenampang yang bergabung dan digelar sebagai Sekolah Menengah St. Michael. Sementara Sekolah Rendah St.Joseph dan Sekolah Rendah St. Michael Penampang bergabung dan digelar sebagai Sekolah Rendah St. Joseph Penampang.


Guru Besar Sekolah Rendah St. Joseph pada tahun 1971 – 1973 ialah Puan Clementina Maluda dan pembantu kanannya ialah Encik Peter Lidadun.


Encik Peter Lidadun dilantik sebagai Guru Besar pada tahun 1974 – 1993 untuk mengambil alih menguruskan dan mengendalikan pentadbiran sekolah.


Pendaftaran kemasukan murid-murid SRK St. Joseph Penampang telah meningkat seramai 805 orang pada tahun 1987 dan seramai 859 orang pada tahun 1988. Bilik darjah telah bertambah sehingga 18 buah bilik darjah dari dua bangunan sekolah iaitu bangunan Tahap I terletak di perkarangan Sekolah Menengah St. Michael Penampang dan bangunan Tahap II terletak di atas bukit.


Tahun 1994
Selepas Encik Peter Lidadun bersara pada tahun 1993, Penolong Kanan I, Puan Helen Mogindol telah memangku jawatan sebagai Guru Besar dan menjalankan pentadbiran sekolah sehinggalah beliau dilantik sebagai Guru Besar pada bulan Mac, 1997.


Tahun 1995
Sejak sekolah ini diwujudkan dan beroperasi sebagai salah sebuah institusi pendidikan formal dalam tahun 1957, maka bangunan sekolah ini banyak mengalami kerosakan walaupun seringkali dibaik pulih dan ia tidak bertahan sehingga tahun 1995.


Pada tahun ini, keuzuran bangunan sekolah semakin nyata dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru telah merancang untuk membina bangunan baru. Jurutera-jurutera dari Jabatan Kerja Raya telah mengenal pasti bahawa bangunan sekolah ini tidak selamat digunakan lagi.


Julai, Tahun 1995
Guru-guru dan murid-murid SRK St. Joseph Penampang terpaksa berpindah ke Sekolah Kebangsaan Bahang, Penampang untuk sementara waktu meneruskan pembelajaran sehingga bangunan lama dapat dibaiki dengan tahap keselamatan yang terjamin.


Tahun 1997
Atas usaha dan kegigihan Persatuan Ibu Bapa dan Guru, maka bangunan SRK St. Joseph Penampang telah dibaiki dan beberapa penambahan bangunan baru telah didirikan seperti tandas guru dan murid, dewan legar dan stor PJK, membanggakan warga sekolah. Awal tahun 1997, murid-murid dan guru-guru yang memilih balik ke sekolah lama dapat menikmati sekolah yang berwajah baru dan menghirup udara yang segar di atas bukit.


Aktiviti Sepanjang Tahun 1997 Setelah Kembali Ke Sekolah Yang Berwajah Baru

a). Projek Muriel dijalankan untuk menambahkan lagi keceriaan wajah sekolah baru.


b). Guru-guru datang untuk bergotong-royong sebanyak 4 kali untuk membersihkan kawasan sekolah, lereng-lereng bukit, bilik-bilik darjah, stor-stor dan menanam pokok-pokok bunga serta membina tapak reflexologi kaki.


c). Aktiviti kokurikulum seperti khemah Unit Beruniform telah dijalankan
pada bulan Julai untuk melatih murid dalam ketahanan mental dan fizikal.


d). Aktiviti yang berbentuk Akademik telah dijalankan sepanjang tahun 1997 iaitu :

. Khemah Motivasi UPSR
. Projek Gerak Gempur
. Kelas Tambahan Murid Tahun 4, 5 dan 6.


Tahun 1998
a). Projek Anak Angkat dilaksanakan. Guru-guru akan menerima 2 atau 3 orang murid tahun 6 untuk dijadikan sebagai anak angkat supaya mereka dapat dibimbing dan dilatih cara menghadapi kertas ujian peperiksaan dan mempelajari teknik-teknik menjawab soalan.


Majlis projek anak-angkat ini diadakan pada 18hb.April 1998 dan di rasmikan oleh tuan Pegawai Pendidikan Daerah Penampang, Encik A.Thalib Haji Alias. Kehadiran ibu bapa dan murid amat menggalakkan dan segala nasihat, amanat dan matlamat projek tersebut telah disampaikan dengan berkesan oleh tuan PPD kepada para ibu bapa,guru dan murid.


b). Pertandingan Melukis Poster Anjuran Jetama Sdn. Bhd. Sempena Hari Air Sedunia.
Seramai 9 orang murid SRK St. Joseph Penampang mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster sempena Hari Air Sedunia anjuran Jetama Sdn. Bhd. pada 21hb.Mac 1998.


c). Lawatan Sambil Belajar Ke Empangan Babagon dan Loji Perawatan Air, Jetama Sdn. Bhd. Panitia Sains dan Kajian Tempatan sekolah melaksanakan salah satu aktivitinya untuk memberi pendedahan kepada seramai 30 orang murid dan 10 orang guru untuk melawat ke Empangan Babagon dan Loji Perawatan Air, bahawa betapa pentingnya air dalam kehidupan manusia dan cara perawatan air agar selamat digunakan.


d). Sukaneka Sempena Hari Guru Panitia Pendidikan Jasmani dan Kesihatan pula mengadakan Sukaneka untuk guru-guru, kakitangan bukan mengajar, murid- murid dan ibu bapa sempena Hari Guru pada 29hb.Mei 1998.

e). Keceriaan Sekolah Projek Mural dan gotong-royong adalah dalam perlaksanaan pada bulan Jun ini dan sepanjang tahun 1998.


(P)&(C) Copyright By Perpustakaan Negeri Sabah

Posted by Katama Ronald :: Friday, February 24, 2006 :: 2 comments

Post a Comment

---------------oOo---------------